שאלות ותשובות נוספות

בכלל עוד לפני שמתחילים, כל הקונספט של טיפול מעלה לא מעט שאלות ובלבול, כאן אנסה לעשות קצת סדר. בין אם את מחפשת טיפול, רוצה להבין יותר על העולם, או סתם סקרן, מצאתי כמה שאלות נפוצות סביב הנושא:

במה ובמי לבחור? עולם הטיפול מכיל בתוכו המון אנשי ונשות מקצוע שמחזיקים בלא מעט גישות, ובעיניי הגיוון הזה מבורך. כמו שעל כל אחד ואחת האדוויל, הנורופן והאקמול עובדים אחרת – כך גם גישות הטיפול השונות: לה יתאים טיפול פסיכותרפי על ידי פסיכולוג, ולו דווקא התכנית שבנתה הקואצרית תעבוד יותר. אך הדבר החשוב שצריך לבדוק לפני שנכנסים לטיפול הוא כי לבעל ולבעלת המקצוע אכן יש את הניסיון והידע המתאים לעזור לי ולא לפגוע בי ״Primum non nocere״ – ראשית אל תזיק. אחד מעקרונות האתיקה הרפואית.

אחרי שבחרנו את הגישה הטיפולית והמטפלת או המטפל שנראים לנו, הכימיה היא בין הדברים המשמעותיים ביותר. בשונה מרופאים ורופאות שלא מאוד משנה לנו איך תיראה הכימיה עם הרופאת אף אוזן גרון או האורתופד (כמובן יכול להיות מאוד מבאס אם אין כימיה טובה), אל מול המטפלים והמטפלות שלנו אנחנו אמורים לחשוף את החלקים הקשים והלא-נעימים שלנו, מה שיכול להיות קשה מאוד עד בלתי אפשרי עם אדם שבינינו לא קיימת תחושה נעימה, ולא משנה מה הידע והניסיון שנמצא לצידם.

איך יודעים שטיפול הוא אכן טיפול טוב? קשה בדיוק לדעת זאת כי טיפול הוא תהליך לכל דבר, ולנו כבני אדם קשה לשים לב לתהליכים ארוכים אלא יותר לצעדים קטנים. אבל בכל זאת, בעיניי טיפול טוב הוא טיפול בו אני מרגיש שקיים קשר טיפולי טוב ושהמטרות הטיפוליות שלי, ה״מה שבאתי לפתור״, אכן עומדות במרכז. וגם אם לעיתים יש מהן סטייה מסיבה זו או אחרת, יש גם לכך ערך טיפולי, ושווה להעלות זאת.

טיפול טוב הוא זה שבאמצעותו אדע להשתמש באסטרטגיות שקיבלתי או לפתח קול פנימי, עצמאי, חדש ואחר, קול אשר יסייע לי לחשוב ולפעול אחרת בסיטואציות הרגישות לי שבגינן מלכתחילה ניגשתי לטיפול.

האם קיים ריפוי מלא? לצערי אין תשובה חד משמעית והסיכוי לכך תלוי בגורמים רבים כמו מוכנות לעבודה, תמיכה מהסביבה, חומרת הבעיה, אירועי דחק בעבר ועוד. אני מאמין שקשר טיפולי טוב, ידע מתאים ומוכנות ובשלות לעבודה יכולים להביא להקלה והטבה משמעותית, ואם לא לריפוי, לפחות לפיתוח ושכלול היכולת לחיות לצד הכאב.

מתי כן צריך לגשת לטיפול? מתי שיש תחושה שהקשיים הנפשיים (שלכולנו יש) הם גדולים ומורכבים מדי להתמודדות, ופוגעים ביכולת שלנו לתפקד ביום-יום, ולא סתם הדברים כתובים בצורה מעורפלת כי כמו שלא כל אחד הולך לרופא שכואב לו הראש, לכל אחת יש יכולות הכלה והתמודדות שונות.

האם כל אחד צריך טיפול? אני שומע את המשפט ״כל אחד צריך טיפול״ לא מעט ובלא מעט ורסיות והתשובה שלי היא חד משמעית לא. כל אחד יכול להיעזר בטיפול, כמו שכל אחת יכולה להיעזר במרפאה בעיסוק, פיזיותרפיסט, דיאטנית ויועץ כלכלי – אבל בהכרח אין הכרח.

יש לך שאלות נוספות? אני מזמין אותך להתייעץ איתי